یکشنبه 27 ثور 1405

آخرین اخبار

پیشرفت در هوش مصنوعی؛ تحلیل تومور حالا در چند دقیقه ممکن شد

شفقنا افغانستان – پژوهشگران دانشگاه سدارس-سینای لس‌آنجلس ابزار هوش...

اکونومیست: جهان در آستانه «آخرالزمان شغلی» هوش مصنوعی قرار دارد

شفقنا افغانستان- نشریه اکونومیست در گزارشی نوشته که دنیا...

فریاد عدالت‌خواهی در کلام امام جواد(ع)؛ مناجاتی علیه ظلم و فساد

شفقنا افغانستان- امام جواد(ع) در مناجات کشف ظلم بیان...

ربایش ده‌ها دانش‌آموز در نیجریه؛ بازگشت سایه وحشت به مدارس

شفقنا افغانستان– ساکنان ایالت بورنو در شمال شرقی نیجریه...

العرب: جنگ ایران محصولات زراعتی مصر را نابود می‌کند

شفقنا افغانستان - جنگ جاری در منطقه خاورمیانه فشارهای...

طالبان: ترکیه برای ۲۰ هزار افغان ویزای دامداری صادر می‌کند

شفقنا افغانستان _ وزارت مهاجرین طالبان اعلام کرده است...

محقق از افزایش فشارهای مذهبی بر شیعیان هشدار داد

شفقنا افغانستان _ محمد محقق، رهبر حزب وحدت اسلامی...

مقام ارشد آمریکایی: افغانستان همچنان در خط مقدم تهدیدهای تروریستی قرار دارد

شفقنا افغانستان- یک مقام ارشد نظامی ایالات متحده اعلام...

بازگشت اجباری بیش از ۵ هزار مهاجر افغانستانی در یک روز؛ تشدید بحران انسانی

شفقنا افغانستان– معاونت سخنگوی طالبان اعلام کرد که روز...

نرخ اسعار خارجی در برابر پول افغانی/ شنبه ۲۶ ثور ۱۴۰۵

شفقنا افغانستان – بر اساس اعلام سراسری شهزاده، بازار...

نیویورک تایمز مدعی شد؛ احتمال ازسرگیری جنگ ایران و آمریکا ظرف چند روز آینده

شفقنا افغانستان– روزنامه نیویورک تایمز بامداد شنبه ادعا کرد...

تایید یک تجاوز؛ نواز شریف دینش را به عربستان ادا می‌کند؟

شفقناافغانستان-عربستان سعودی سفر کند؛ سفری که به نظر می‌رسد در راستای تلاش‌های اخیر عربستان برای کسب همراه و همگام در جنگ علیه یمن انجام می‌شود.

 

پیش از این پاکستان اعلام کرده بود که هیأتی برای تعیین زمینه‌های همکاری در جنگ یمن به عربستان اعزام می‌کند. اما سفر نواز شریف به عربستان شاید این نگاه را تقویت کند که پاکستان به صورت جدی در این جنگ وارد می‌شود و همراهی تمام‌عیار خود از عربستان را نشان می‌دهد. بی‌شک این اقدام بیش از آن که از سر رضایت نواز شریف و دولتش باشد، از سر ادای دین به عربستان قابل ارزیابی است. اعطای پناهندگی و پذیرش نواز شریف پس از کودتای پرویز مشرف، تأمین مالی مدرسه‌های مذهبی تحت آموزش وهابیت در پاکستان و اعطای کمک‌های سرشار به این کشور، سبب شده است امروز پاکستان مجبور به حمایت از عربستان باشد.

 

در این میان اما معضلی جدی بر سر راه دولت پاکستان وجود دارد و آن هم مصوبه سنای این کشور در راستای ممنوعیت ورود پاکستان به جنگ علیه عربستان است. از این منظر مشکلی جدی بر سر راه دولت نواز شریف وجود دارد و وی باید بر این مشکل فائق آید. او در این شرایط راهی جز اقدام غیرقانونی و یا راضی‌کردن نمایندگان مجلس ندارد.

 

از دیگر سو در سال‌های اخیر شبه نظامیان پاکستانی در کشورهای منطقه نقش تأثیرگذاری داشته‌اند. بحران‌های امنیتی و مالی در پاکستان سبب شده است که نیروی کار این کشور که غالباً با تفکرات افراطی آشنایی لازم را دارند، در دام وهابیت و افراط‌گرایی بیفتند و نقش بسزایی در تروریسم و مزدوری برای کشورهای دیگر ایفا کنند. حضور صدها مأمور اطلاعاتی در سیستم امنیتی بحرین در جریان تحولات این کشور در سال 2011 و صدور فرامین به دو زبان اردو و انگلیسی نشان داد که مزدوران پاکستانی برای تأمین امنیت عرب‌های حاشیه خلیج فارس از هیچ تلاشی فرو گذار نیستند؛ به ویژه آن که سازمان اطلاعات ارتش پاکستان نیز نام نیکویی از خود در منطقه و جهان بر جای نگذاشته است.

 

نکته قابل توجه دیگر در این میان مشکلات موجود در داخل پاکستان است که هر روز به گونه‌ای جلوه‌گر می‌شود. پاکستان با کشورهای اطراف خود مشکل مرزی دارد و تا کنون نتوانسته بر آنها فائق آید. مشکلات مرز جامو و کشمیر از سویی و مشکل مرز دوراند با افغانستان و صدور ناامنی به ایران از جمله مسائل مرزی این کشور است. از سوی دیگر مشکلات عدیده فرقه‌گرایی در این کشور باعث می‌شود ورود به این جنگ برای پاکستان گران تمام شود و عملا نتواند مدیریت داخلی خود را بهبود بخشد. با این وجود به نظر می‌رسد دولت پاکستان قصد دارد با پشت کردن به همسایه‌اش ایران، به عنوان یکی از جدی‌ترین مخالفان تجاوز به یمن، و سیستم پارلمانی و مجلس خود، حتی به صورت غیرمستقیم در این عملیات حضور یابد و نشان دهد که همواره به کسانی که پول در اختیارش قرار می‌دهند، وفادار است؛ رویکردی که آینده روشنی برای پاکستان در برندارد مگر این که عقلانیت لازم در دولت پاکستان و شخص نواز شریف به عنوان وامدار عربستان، ایجاد شود.

محمد کاظم زوار- کارشناس حقوق بین‌الملل

انتهای پیام

www.afghanistan.shafaqna.com

 

اخبار مرتبط