یکشنبه 27 ثور 1405

آخرین اخبار

پیشرفت در هوش مصنوعی؛ تحلیل تومور حالا در چند دقیقه ممکن شد

شفقنا افغانستان – پژوهشگران دانشگاه سدارس-سینای لس‌آنجلس ابزار هوش...

اکونومیست: جهان در آستانه «آخرالزمان شغلی» هوش مصنوعی قرار دارد

شفقنا افغانستان- نشریه اکونومیست در گزارشی نوشته که دنیا...

فریاد عدالت‌خواهی در کلام امام جواد(ع)؛ مناجاتی علیه ظلم و فساد

شفقنا افغانستان- امام جواد(ع) در مناجات کشف ظلم بیان...

ربایش ده‌ها دانش‌آموز در نیجریه؛ بازگشت سایه وحشت به مدارس

شفقنا افغانستان– ساکنان ایالت بورنو در شمال شرقی نیجریه...

العرب: جنگ ایران محصولات زراعتی مصر را نابود می‌کند

شفقنا افغانستان - جنگ جاری در منطقه خاورمیانه فشارهای...

طالبان: ترکیه برای ۲۰ هزار افغان ویزای دامداری صادر می‌کند

شفقنا افغانستان _ وزارت مهاجرین طالبان اعلام کرده است...

محقق از افزایش فشارهای مذهبی بر شیعیان هشدار داد

شفقنا افغانستان _ محمد محقق، رهبر حزب وحدت اسلامی...

مقام ارشد آمریکایی: افغانستان همچنان در خط مقدم تهدیدهای تروریستی قرار دارد

شفقنا افغانستان- یک مقام ارشد نظامی ایالات متحده اعلام...

بازگشت اجباری بیش از ۵ هزار مهاجر افغانستانی در یک روز؛ تشدید بحران انسانی

شفقنا افغانستان– معاونت سخنگوی طالبان اعلام کرد که روز...

نرخ اسعار خارجی در برابر پول افغانی/ شنبه ۲۶ ثور ۱۴۰۵

شفقنا افغانستان – بر اساس اعلام سراسری شهزاده، بازار...

نیویورک تایمز مدعی شد؛ احتمال ازسرگیری جنگ ایران و آمریکا ظرف چند روز آینده

شفقنا افغانستان– روزنامه نیویورک تایمز بامداد شنبه ادعا کرد...

روابط پاکستان و افغانستان پس از کنفرانس صلح در کابل به کدام سو می‌رود؟

شفقناافغانستان-تلاش برای نجات از فشارهای داخلی چرخش اشرف غنی برای از سرگیری نشست‌های ۴جانبه صلح در پاکستان را آیا در برخواهد داشت؟

افزایش اخیر خشونت در افغانستان ترس از اعتراض همگانی گسترده در این کشور را تازه کرده است. حمله‌ی تروریستی ویرانگر هفته‌ی گذشته در کابل، مرگبارترین حمله بر جان غیرنظامیان از تهاجم ایالات متحده در سال ۲۰۰۱ بدین‌سو، حداقل ۱۵۰ تن را کشت و بیش از ۳۰۰ تن را زخمی ساخت. صرف چند روز پس از حمله‌ی کابل، افغانستان از یک کنفرانس بین‌الملی صلح – روند کابل – میزبانی کرد تا راه‌هایی را برای بازگرداندن صلح در این کشور جست‌وجو کند. درحالی‌که این کنفرانس نیز مانند کنفرانس‌های بی‌شمار دیگر، بعید است نتایج محسوس سریعی داشته باشد، این کنفرانس شاهد تاکید رییس‌جمهور غنی بر فرمول‌بندی یک برنامه‌ی جمعی امنیتی در سطح منطقه بود.
علاوه براین، غنی هنگام ایراد سخن در این کنفرانس پاکستان را به‌خاطر آنچه که حمایت این کشور از گروه‌های شورشی در افغانستان ادعا می‌شود و او باور دارد امنیت و ثبات منطقه را تضعیف کرده است، مجزا ساخت. مشخص‌تر، هدف ادعاها در بخش افغانستان ارتش و آنچه که حمایت آن از طالبان افغانستان ادعا می‌شود، است. رهبری غیرنظامی و نظامی طالبان این ادعاهای کابل را رد کرد و می‌گوید که این ادعاها صرف تبلیغات «بی‌اساس» است.
وزارت خارجه‌ی پاکستان در بیانیه‌یی گفت که «بار شکست‌ها و ناکامی‌ها در افغانستان نباید بر دوش پاکستان گذاشته شود. لفاظی محض مقصر دانستن دیگران برای پنهان کردن ناکامی‌های‌شان در افغانستان مشکل را حل نخواهد کرد». ارتش پاکستان در پاسخ جداگانه‌یی گفت که «به‌جای مقصر دانستن پاکستان، افغانستان باید به داخل بنگرد و مسائل واقعی را شناسایی کند». درحالی‌که روابط دوجانبه بین کابل و اسلام‌آباد خصمانه باقی مانده است، اوضاع امنیتی در افغانستان که به‌سرعت رو به وخامت می‌رود و اختلافات فزاینده در داخل حکومت غنی احتمالا رهبری فعلی افغان را وادار خواهد کرد برای حمایت به اسلام‌آباد رو بیاورد.
غنی درحالی‌که هفته‌ی گذشته در سخنرانی‌اش در کنفرانس صلح پاکستان را مورد انتقاد قرار داد، هم‌چنین «منافع مشروع» این کشور در افغانستان و تمایل کابل به رسیدگی به نگرانی‌های پاکستان را برجسته ساخت. غنی گفت: «ما می‌فهمیم که پاکستان منافع مشروع امنیتی در منطقه دارد و ما ضمانت‌های مناسب بی‌طرفی ارائه کرده‌ایم». به‌وضوح، هدف این بیانیه رفع نگرانی اسلام‌آباد در خصوص نفوذ قاطع هند در افغانستان بود که وقتی پای فرمول‌بندی سیاست پاکستان در قبال افغانستان به‌میان می‌آید، اساسا نیروی محرکه بوده است.
وقتی غنی به قدرت رسید، او سیاست مصالحه با پاکستان را آزمایش کرد؛ که تا آن‌جایی که به مشکل ستیزه‌جویی در این کشور مربوط می‌شود، هیچ نتیجه‌یی نداشت. یک‌تعداد از ذی‌نفعان سیاسی در افغانستان که به‌دلیل سیاست‌های سوال‌برانگیز پاکستان در قبال کابل طرفدار مصالحه با این کشور نیستند غنی را مجبور ساختند رویکرد تندروانه‌تری در قبال پاکستان اختیار کند. در نتیجه، تعاملات دوجانبه‌ی پاکستان و افغانستان در سال گذشته شاهد بوده است که هر کشور یکدیگر را به همدستی با گروه‌های شورشی متهم می‌کنند. کمتر از یک ماه قبل، غنی درخواست رهبری ارشد ملکی و نظامی پاکستان مبنی بر دیدار از افغانستان را رد کرد. آخرین تلاش غنی برای نزدیکی با پاکستان به‌خاطر همان چیزی اتفاق افتاده است که قبلا به‌دلیل مشاجره بین حکومت فعلی افغانستان و اسلام‌آباد تبدیل شد. موج اخیر بمب‌گذاری‌های انتحاری و نارضایتی فزاینده‌ی همگانی رییس‌جمهور غنی را تا حدی منزوی ساخته است که راهی جز درخواست کمک از پاکستان ندارد.
غنی، درحالی‌که در این مراسم صحبت می‌کرد، گفت که «کارم را در قبال مردمم به‌خوبی انجام نمی‌دادم، اگر نمی‌گفتم که اولویت مهم ما باید یافتن یک راه موثر برای گفت‌وگو با پاکستان باشد». سیاست خصمانه‌ی غنی در قبال اسلام‌آباد، در کنار دفع فشار سیاسی در داخل، هیچ دست‌آوردی نداشته است. مسلما، سیاست عدم مصالحه‌ی حکومت افغانستان در قبال پاکستان حتا به هدف ابتدایی تامین حمایت داخلی برای حکومت دست نیافته است: درحالی‌که اختلافات در حکومت غنی عمیق‌تر می‌شوند، خشونت اخیر به ناآرامی‌های گسترده دامن زده است و معترضان در پایتخت خیمه زده‌اند. اگر بمب‌گذاری‌های انتحاری هم‌چنان اتفاق بیفتند، که ظاهرا احتمال آن می‌رود، انزوای سیاسی حکومت افغانستان عمیق‌تر خواهد شد که نشانه‌ی خوبی برای بقای رژیم غنی نیست.
از سوی دیگر، به نفع پاکستان است که غنی کنترل حکومتش را از دست ندهد، از دست دادن آن به دیگر ذی‌نفعان ضد پاکستان فضای سیاسی بیشتری در کابل خواهد داد. پیش از این، پاسخ پاکستان به پیشنهادات غنی به‌خاطر ناکامی در آوردن تغییر قابل توجه در سیاست یا خواست‌های طالبان افغانستان مورد انتقاد قرار گرفته است. اکنون اما اگر پاکستان بتواند میزان خشونت در افغانستان را کاهش بدهد، آن را نباید چیزی کمتر از یک دستاورد روشن در نظر گرفت. با بهبود اوضاع امنیتی در داخل، درحالی‌که به نظر نمی‌رسد پاکستان برای موافقت با درخواست‌های غیرمستقیم غنی برای کمک تحت فشار باشد، هرگونه بهبود در اوضاع امنیتی افغانستان می‌تواند موقف پاکستان به‌عنوان یک بازیگر حیاتی در روند صلح افغانستان را تثبیت کند. بدون شک، تاخیر بیشتر در شکل‌دهی یک سیاست یکپارچه‌ی منطقه‌یی به هدف تامین صلح در این کشور برای هرگونه تلاش‌های نهایی در سطح ملی یا منطقه‌یی در این زمینه مضر ثابت خواهد شد. این اتفاق به‌دلیل ظهور داعش در افغانستان می‌تواند به‌راحتی واقع شود که صرف بر چالش موجود ستیزه‌جویی در این کشور خواهد افزود. اگر حکومت در افغانستان به‌دنبال متحدی در پاکستان است، پس اسلام‌آباد باید به‌جای تضعیف رییس‌جمهوری که هم‌اکنون هم منزوی است که به هیچ‌وجه به نفع پاکستان نخواهد بود، پاسخ مثبت نشان بدهد.

عمیر جمال/دیپلمات
ترجمه: حمید مهدوی-روزنامه اطلاعات روز

انتهای پیام

www.af.shafaqna.com

اخبار مرتبط