یکشنبه 27 ثور 1405

آخرین اخبار

ابولا در آفریقا اوج گرفت؛ سازمان جهانی صحت وضعیت اضطراری اعلام کرد

شفقنا افغانستان – سازمان بهداشت جهانی (WHO) به دلیل...

اخراج اجباری بیش از ۵ هزار مهاجر افغانستانی به کشور در ۲۴ ساعت گذشته

شفقنا افغانستان- طالبان اعلام کرد روز گذشته یک‌هزار و...

هزاره‌ها در حاکمیت طالبان؛ بازگشت تدریجی به عصر عبدالرحمن

شفقنا افغانستان - وضعیت کنونی هزاره‌ها در حاکمیت طالبان،...

بحران رهبری در بریتانیا: فشار برای استعفای استارمر پس از خروج وزیر بهداشت و سقوط محبوبیت

شفقنا افغانستان– در بحبوحه آشفتگی سیاسی در بریتانیا، نخست‌وزیر...

شیوع هانتاویروس در کشتی هوندیوس؛ کانادا مورد جدید را تأیید کرد

شفقنا افغانستان – بانی هنری، مسئول بهداشت بریتیش کلمبیا،...

سازمان جهانی بهداشت: شیوع ابولا در آفریقا وضعیت اضطراری بین‌المللی دارد

شفقنا افغانستان – سازمان بهداشت جهانی (WHO) به دلیل...

میراث حکمت امام جواد(ع)؛ گنجینه‌ای از توصیه‌های اخلاقی که هنوز راهگشاست

شفقنا افغانستان– چنان ‌که ‌لقب ‌جواد حاکی ‌از آن‌...

نخست‌وزیر ایتالیا: تنگه هرمز باید بدون محدودیت بازگشایی شود

شفقنا افغانستان - نخست وزیر ایتالیا خواستار بازگشایی تنگه...

فایق: گزارش‌ها از دایکندی نشان‌دهنده گسترش سرکوب و فشار بر زنان در افغانستان است

شفقنا افغانستان؛ نصیراحمد فایق، نماینده دایمی افغانستان در سازمان...

تصادف مرگبار در شاهراه کابل–قندهار؛ پنج نفر جان باختند

شفقنا افغانستان - مقام‌های طالبان در میدان وردک اعلام...

نرخ اسعار خارجی در برابر پول افغانی/ یکشنبه 27 ثور 1405

شفقنا افغانستان – بر اساس اعلام سراسری شهزاده، بازار...

پیشرفت در هوش مصنوعی؛ تحلیل تومور حالا در چند دقیقه ممکن شد

شفقنا افغانستان – پژوهشگران دانشگاه سدارس-سینای لس‌آنجلس ابزار هوش...

اکونومیست: جهان در آستانه «آخرالزمان شغلی» هوش مصنوعی قرار دارد

شفقنا افغانستان- نشریه اکونومیست در گزارشی نوشته که دنیا...

چرا حمایت از انتخابات مهم است؟ یادداشتی از ایوب آروین

شفقنا افغانستان- در نخستین روز مبارزات انتخابات پارلمانی خیابان‌های شهر کابل خیلی دیدنی بود. رویایی‌ترین منظره‌ها را می‌شد در خیابان‌های پایتخت کشوری را دید که چهار دهه است که گلوله در آن حرف اول را می‌زند. نامزدهای متعلق به گروه‌های مختلف اجتماعی و طیف‌های گوناگون فکری، از مناطق و اقوام مختلف، می‌کوشند زیباترین ایده‌های خود را ارائه کنند تا دل مردم را به دست آورند. یعنی آن پذیرفته‌اند ـ دست‌کم در ظاهر ـ که میزان موفقیت در عرصۀ سیاسی وابسته به میزان رأی مردم است ـ باوری که تا پیش از ۱۳۸۰ تصورش که ناممکن بود.

انتخابات مفهوم محوری مردم‌سالاری است، اما برای نهادینه‌شدن در جامعه با مفاهیم خورد و بزرگ بی‌شمار دیگری بستگی دارد ـ مثلاً پذیرش اصل تعلق حاکمیت به مردم، اصل برابری افراد، اصل احترام به فردگرایی و تصمیم‌گیری فردی در پای صندوق رأی، اصل پیش‌بینی‌پذیری رویه‌های قانونی و عمومی و به همین ترتیب، اصل شفافیت در چنین رویه‌ها.

انتخابات مانند خیلی از مفاهیم دیگر مردم‌سالارانه باید درک، پذیرفته، تمرین و نهادینه‌سازی شود. همۀ این فرایند نیاز به زمان دارد ـ به ویژه وقتی سطح بی‌سوادی در جامعه بالا باشد. چنانکه از زمان طرح مفهوم «رأی» در عرصۀ سیاست و قانونگذاری افغانستان در ۱۳۰۱ تا حال در فرهنگ سیاسی و اجتماعی کشور به اندازۀ کافی ریشه و ثبات پیدا نکرده است.

به همین دلیل، هنوز هم باید انتظار کشید تا این مفاهیم در افغانستان به مراحل پختگی برسد. این‌که خیلی‌ها از سیاستمداران گرفته تا فعالان مدنی و مردم عادی نسبت به مشکلاتی در نظام انتخاباتی و سازوکارهای آنها انتقاد دارند، بیانگر همین موضوع است. هر انتخاباتی که برگزار می‌شود، به تعمیق مفاهیم انتخاباتی و پذیرش اصل انتقال قدرت و تعیین پست‌های انتخاباتی به‌وسیلۀ رأی مردم کمک می‌کند. به‌ویژه در جامعه‌ای که در دورۀ جنگ و پسامنازعه به سر می‌برد، این باور باید تقویت شود که هر رأی می‌تواند یک گلوله را بی‌اثر کند.

بنابراین، همۀ کسانی که در انتخابات شرکت می‌کنند ـ چه آنهایی که رأی می‌دهند و چه آنهایی که رأی می‌گیرند ـ به تحکیم مردم‌سالاری، قانونمند کردن قواعد بازی و استوارکردن این قواعد بر پایۀ رأی مردم کمک می‌کنند. آنها دقیقاً در برابر کسانی قرار دارند که شکست مردم‌سالاری و بی‌اعتبارکردن مفاهیم زیرمجموعۀ آن، از جمله انتخابات را برای خود موفقیت می‌شمارند. به همین دلیل، حمایت از انتخابات در شرایط فعلی خیلی مهم‌تر از آن است که ظاهراً به نظر می‌رسد. هرنوع سهل‌انگاری در این مورد می‌تواند پیامدهای جبران‌ناپذیری داشته باشد.

ایوب آروین

اخبار مرتبط