یکشنبه 27 ثور 1405

آخرین اخبار

روایت دیلی‌میل از زندگی یک زن افغان؛ از شکنجه در گذشته تا بازگشت دوباره طالبان

شفقنا افغانستان - رسانه بریتانیایی «دیلی‌میل» در گزارشی اختصاصی،...

علی بلال در رقابت‌های پرورش‌اندام «پتسبورگ پرو» نایب‌قهرمان شد

شفقنا افغانستان - علی بلال، ورزشکار پرورش‌اندام اهل افغانستان،...

ذکیه خدادادی پس از قهرمانی در پاراتکواندو اروپا: «این یک افتخار بزرگ است»

شفقنا افغانستان - ذکیه خدادادی، ورزشکار افغانستانی-فرانسوی، با غلبه...

آغاز استخراج بیروج در پنجشیر؛ طالبان از توسعه فعالیت‌های معدنی خبر داد

شفقنا افغانستان - مقام‌های محلی طالبان در پنجشیر اعلام...

اخراج اجباری بیش از ۵ هزار مهاجر افغانستانی به کشور در ۲۴ ساعت گذشته

شفقنا افغانستان- طالبان اعلام کرد روز گذشته یک‌هزار و...

هزاره‌ها در حاکمیت طالبان؛ بازگشت تدریجی به عصر عبدالرحمن

شفقنا افغانستان - وضعیت کنونی هزاره‌ها در حاکمیت طالبان،...

بحران رهبری در بریتانیا: فشار برای استعفای استارمر پس از خروج وزیر بهداشت و سقوط محبوبیت

شفقنا افغانستان– در بحبوحه آشفتگی سیاسی در بریتانیا، نخست‌وزیر...

شیوع هانتاویروس در کشتی هوندیوس؛ کانادا مورد جدید را تأیید کرد

شفقنا افغانستان – بانی هنری، مسئول بهداشت بریتیش کلمبیا،...

سازمان جهانی بهداشت: شیوع ابولا در آفریقا وضعیت اضطراری بین‌المللی دارد

شفقنا افغانستان – سازمان بهداشت جهانی (WHO) به دلیل...

میراث حکمت امام جواد(ع)؛ گنجینه‌ای از توصیه‌های اخلاقی که هنوز راهگشاست

شفقنا افغانستان– چنان ‌که ‌لقب ‌جواد حاکی ‌از آن‌...

نخست‌وزیر ایتالیا: تنگه هرمز باید بدون محدودیت بازگشایی شود

شفقنا افغانستان - نخست وزیر ایتالیا خواستار بازگشایی تنگه...

فایق: گزارش‌ها از دایکندی نشان‌دهنده گسترش سرکوب و فشار بر زنان در افغانستان است

شفقنا افغانستان؛ نصیراحمد فایق، نماینده دایمی افغانستان در سازمان...

تصادف مرگبار در شاهراه کابل–قندهار؛ پنج نفر جان باختند

شفقنا افغانستان - مقام‌های طالبان در میدان وردک اعلام...

نرخ اسعار خارجی در برابر پول افغانی/ یکشنبه 27 ثور 1405

شفقنا افغانستان – بر اساس اعلام سراسری شهزاده، بازار...

پیشرفت در هوش مصنوعی؛ تحلیل تومور حالا در چند دقیقه ممکن شد

شفقنا افغانستان – پژوهشگران دانشگاه سدارس-سینای لس‌آنجلس ابزار هوش...

ده نفر اول توییتر افغانستان، که بیشترین دنبال کننده را دارد، از میان چه کسانی هستند؟

 

شفقنا افغانستان- منتقدان می‌گویند که توییتر برای مقابله با آزار و اذیت کاربرانش تدابیر کافی و درستی اتخاذ نکرده است

در روزهای گذشته، سهم‌گیری فعال افغان‌ها در کارزارهای توییتری #به‌طالبان‌باج‌ندهید مورد توجه بسیاری از فعالان شبکه‌های اجتماعی قرار گرفت و این پرسش را به میان آورد که آیا کاربران توییتر در افغانستان بیشتر شده است؟ یا این که فعالیت کاربران افغان در توییتر نسبت به گذشته افزایش یافته است؟

آماری خیلی دقیقی از شمار کاربران اینترنت در افغانستان وجود ندارد.

وزارت مخابرات و فناوری اطلاعاتی افغانستان در سال گذشته گفت حدود ۱۰ میلیون نفر در این کشور به اینترنت دسترسی دارند اما وزیر مخابرات حدود دو ماه پیش شمار این کاربران را حدود هفت میلیون گفت.

به همین ترتیب پیدا کردن آمار دقیقی از شمار کاربران فعال توییتر در افغانستان نیز دشوار است. اما به طور قطعی می‌توان گفت که تعداد افرادی که از افغانستان در فیسبوک فعال هستند به مراتب بیشتر از افرادی است که در توییتر فعال هستند.

نظر به سایت استت‌کاونتر ( Statcounter) که آمار مقایسه‌ای از استفاده انواع مختلف شبکه‌های اجتماعی در کشورهای مختلف در محدوده‌های زمانی مشخص را ارئه می‌دهد، بیش از هشتاد درصد از کاربران شبکه‌های اجتماعی در افغانستان از فیسبوک استفاده می‌کنند.

نظر به اطلاعاتی که این سایت ارایه می‌دهد، در یک سال گذشته کاربران بیشتری از افغانستان در توییتر فعال بوده‌اند. در اکتبر ۲۰۱۹ حدود ۱۶ درصد از کاربران شبکه‌های اجتماعی در افغانستان از توییتر استفاده کردند که این بیشترین میزان استفاده از این شبکه از سوی این کاربران از آغاز ساخته شدن توییتر بوده است. پس از آن در ماه اول سال ۲۰۲۰ نیز حدود ۱۵ درصد از کاربران داخل افغانستان از در توییتر فعال بوده‌اند.

اما در مجموع به طور میانگین تنها حدود پنج درصد از کسانی که در افغانستان در شبکه‌های اجتماعی حضور دارند، در توییتر فعال هستند.

اما در افغانستان فیسبوک نقش پررنگ‌تری دارد. شاید علت کم‌اقبالی توییتر در افغانستان این است که این شبکه اجتماعی بیش‌تر برای تولید محتوا و خبررسانی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

از سوی دیگر نهادهای دولتی و رسمی افغانستان معمولا در فیسبوک اطلاع‌رسانی می‌کنند و توییتر در این کشور بیشتر برای رساندن اطلاعات به خارجی‌هاست. شاید به همین علت است که توییت مراجع رسمی افغانستان بیشتر به زبان انگلیسی نگاشته می‌شود تا به زبان فارسی یا پشتو.

توییتر کاربران افغان قدیمی هم دارد اما به نظر می‌رسد در سال‌های اخیر کاربران افغان نیز به استفاده از توییتر علاقمندی بیشتری نشان می‌دهند و از این بستر برای کارزار (کمپین)های توییتری بهره بیشتری می‌برند.

چه کسانی بیشترین دنبال‌کننده را دارند؟

اگر نهادها و حساب‌های توییتری رسانه‌ها را به شمار نیاوریم، براساس محاسبۀ سایت سوشال بیکرز ( Social Bakers) ده نفر با بیشترین دنبال‌کننده از افغانستان در توییتر به ترتیب اینها هستند:

۱. محمد اشرف غنی، رئیس‌جمهور

۲. راشد خان آرمان، عضو تیم ملی کریکت

۳. عبدالله عبدالله، رئیس شورای عالی مصالحه

۴. امرالله صالح، معاون اول رئیس‌جمهور

۵. صدیق صدیقی، سخنگوی رئیس جمهور

۶. فوزیه کوفی، عضو پیشین پارلمان، رهبر حزب موج تحول افغانستان

۷. رحمت الله نبیل، رئیس پیشین اداره امنیت ملی

۸. محمد حنیف اتمر، سرپرست وزارت خارجه

۹. عمر زاخیلوال، وزیر مالیه پیشین

۱۰. محمد نبی، عضو تیم ملی کریکت

چنان که می‌بینیم توییتر در افغانستان نیز شبکه‌ای است که در آن در رده اول سیاستمداران فعال هستند. دو بازیکن کریکت هم به خاطر شهرت جهانی که دارند در این فهرست قرار گرفته‌اند.

در رده دوم، بیشتر خبرنگاران و فعالان مدنی و اجتماعی افغانستان در توییتر دنبال‌کنندگان بیشتری دارند.

داشتن شمار زیادی از دنبال‌کننده لزوما به معنای فعال بودن زیاد نیست. مثلا آخرین توییت رییس جمهور غنی که در صدر بیشترین دنبال‌کننده قرار دارد، مربوط به حدود دو ماه پیش می‌شود و شمار کل توییت‌های او از ۲۰۰۹ که حساب توییتری‌اش را ایجاد کرده حدود ۳۵۰۰ توییت است.

اما برخی از کاربران توییتر در افغانستان که تقریبا همه روزه و در مورد مسایل افغانستان توییت می‌کنند، از جمله افرادی با بیشترین دنبال‌کننده نیستند. یکی از دلایل اصلی آن کم بودن شمار کاربران افغان در توییتر است.

راه اندازی کارزارهای توییتری از سوی افغان‌ها اگر چه سابقه چند ساله دارد اما در سال گذشته به نظر می‌رسد این رویکرد بیشتر شده است.

اگرچه در مورد مسایل افغانستان کارزارهایی که در فیسبوک گاهی راه می‌افتد، در مواردی مثل هماهنگی اعتراضات خیلی موثر بوده است اما به نظر می‌رسد به دلیل حضور چهره‌های مهم سیاسی و افراد سرشناس بین‌المللی در توییتر و همچنین فعال بودن نهادهای اجتماعی و حقوق بشری بین‌المللی، کارزارهای توییتری موثریت بیشتری داشته است.

همین طور هشتگ‌های #به‌طالبان‌باج‌ندهید و #به_طالبان_باج_ندهید نیز ده‌ها هزار بار از افغانستان توییت شد.

با این حال، فیسبوک هنوز پرکاربردترین و محبوب‌ترین شبکه اجتماعی در میان افغان‌ها است و به دلیل این که ظرفیت تعاملی بیشتری دارد، عرصه‌ای برای همه اقشار است.

اخبار مرتبط