یکشنبه 27 ثور 1405

آخرین اخبار

روایت دیلی‌میل از زندگی یک زن افغان؛ از شکنجه در گذشته تا بازگشت دوباره طالبان

شفقنا افغانستان - رسانه بریتانیایی «دیلی‌میل» در گزارشی اختصاصی،...

علی بلال در رقابت‌های پرورش‌اندام «پتسبورگ پرو» نایب‌قهرمان شد

شفقنا افغانستان - علی بلال، ورزشکار پرورش‌اندام اهل افغانستان،...

ذکیه خدادادی پس از قهرمانی در پاراتکواندو اروپا: «این یک افتخار بزرگ است»

شفقنا افغانستان - ذکیه خدادادی، ورزشکار افغانستانی-فرانسوی، با غلبه...

آغاز استخراج بیروج در پنجشیر؛ طالبان از توسعه فعالیت‌های معدنی خبر داد

شفقنا افغانستان - مقام‌های محلی طالبان در پنجشیر اعلام...

اخراج اجباری بیش از ۵ هزار مهاجر افغانستانی به کشور در ۲۴ ساعت گذشته

شفقنا افغانستان- طالبان اعلام کرد روز گذشته یک‌هزار و...

هزاره‌ها در حاکمیت طالبان؛ بازگشت تدریجی به عصر عبدالرحمن

شفقنا افغانستان - وضعیت کنونی هزاره‌ها در حاکمیت طالبان،...

بحران رهبری در بریتانیا: فشار برای استعفای استارمر پس از خروج وزیر بهداشت و سقوط محبوبیت

شفقنا افغانستان– در بحبوحه آشفتگی سیاسی در بریتانیا، نخست‌وزیر...

شیوع هانتاویروس در کشتی هوندیوس؛ کانادا مورد جدید را تأیید کرد

شفقنا افغانستان – بانی هنری، مسئول بهداشت بریتیش کلمبیا،...

سازمان جهانی بهداشت: شیوع ابولا در آفریقا وضعیت اضطراری بین‌المللی دارد

شفقنا افغانستان – سازمان بهداشت جهانی (WHO) به دلیل...

میراث حکمت امام جواد(ع)؛ گنجینه‌ای از توصیه‌های اخلاقی که هنوز راهگشاست

شفقنا افغانستان– چنان ‌که ‌لقب ‌جواد حاکی ‌از آن‌...

نخست‌وزیر ایتالیا: تنگه هرمز باید بدون محدودیت بازگشایی شود

شفقنا افغانستان - نخست وزیر ایتالیا خواستار بازگشایی تنگه...

فایق: گزارش‌ها از دایکندی نشان‌دهنده گسترش سرکوب و فشار بر زنان در افغانستان است

شفقنا افغانستان؛ نصیراحمد فایق، نماینده دایمی افغانستان در سازمان...

تصادف مرگبار در شاهراه کابل–قندهار؛ پنج نفر جان باختند

شفقنا افغانستان - مقام‌های طالبان در میدان وردک اعلام...

نرخ اسعار خارجی در برابر پول افغانی/ یکشنبه 27 ثور 1405

شفقنا افغانستان – بر اساس اعلام سراسری شهزاده، بازار...

پیشرفت در هوش مصنوعی؛ تحلیل تومور حالا در چند دقیقه ممکن شد

شفقنا افغانستان – پژوهشگران دانشگاه سدارس-سینای لس‌آنجلس ابزار هوش...

هرات، حوزه غرب و پایان انفعال در سیاست

شفقناافغانستان – فرامز تمنا، استاد دانشگاه و فعال سیاسی در یادداشتی در واکنش به تنش های اخیر در هرات به ویژگی های جوانان و فعالین فرهنگی و سیاسی امروز هرات پرداخته است.

فرامرز تمنا: هرچند علاقه‌مند بودم تا در مورد مسایل سیاسی روز چیزی ننویسم، اما به خواست تعدادی از دوستان در مورد سفر اخیر و احتمالا آیندهٔ برخی سیاسیون به هرات نظر مختصری دارم.
مختصراً بگویم که نگاه ابزاری و مقطعی مرکز به هرات و سایر ولایات حوزه غرب جدید نیست. دوری جغرافیایی از مرکز از یکسو و نگاه «فرهنگ‌محور‌» هراتیان به قدرت و حکمروایی، که غالبا با نگاه «قدرت‌محور» اکثر ولایات کشور هم‌خوان نیست، از دیگر سو باعث شده تا ارگ‌نشینان نگاه درازمدت و استراتیژیک به هرات نداشته باشند.
از طرف دیگر این فاصله مدنی-فرهنگی باعث‌شده تا هراتیان نیز از نگاه ارزشی و معنوی خود را به صورت پایدار در معادلات سیاسی مرکز نبینند و به آن کم علاقه باشند.
واقعیت این است که اگر هراتیان بخواهند منتظر بنشینند تا فرهنگ سیاسی در افغانستان به‌قدری رشد و ارتقا کند که نخبگان هراتی در یک روند دموکراتیک، مناظره‌ای و شایسته‌سالارانه وارد قدرت و مالک آن شوند، اضافه بر شش قرن گذشتهٔ بعد از تیموریان، حداقل یک قرن دیگر هم باید صبر کنند.
لذا با انتباه از تاریخ، نسل جدید هراتیان آموخته‌اند که:
– نگاه متعالی فرهنگی و مدنی به مسایل، هیچ تناقضی با نگاه «قدرت‌محور» به سیاست افغانستان ندارد. یعنی می‌شود هم هراتی و مدنی اندیشید و هم به هدف ساختن افغانستان وارد تعاملات قدرت شد و به روش قدرت‌مدارانه با دیگران تعامل کرد.
– از انتخابات ریاست جمهوری به بعد هراتیان بازیکن ذخیره هیچ تیم و جناحی نیستند. خودشان مستقل بازی می‌کنند و مستقیم با قدرت تعامل می‌کنند. در این حرکت مستقل حتی اگر پیش بروند و ببازند هم بهتر از بردی است که همچون بیست سال گذشته در آن فراموش شوند و در حاشیه بمانند.
– هرات بعد از یک دوره شش قرنهٔ سکوت سیاسی، که البته جایگزین آن سرمایه‌گذاری عظیم در عرصه اقتصاد، فرهنگ، علم و هنر در هرات بود، دیگر حیات خلوت سیاسی و قومی هیچ شخص و هیچ تیمی نیست. هراتی یک هویت است و سایر ولایات حوزه غرب را نیز در بر می‌گیرد. نسل جدید هراتیان فریب سیاست‌های تفرقه‌انگیز قومی-مذهبی را نمی‌خورند.
– هرات ازین پس به نفع کسی یا تیمی کار نمی‌کند و چوب سوخت برای گرم کردن کُرسی دیگران نیست. ما با قدرت و با برنامه وارد سیاست افغانستان شده‌ایم و هرگاه تصور کنیم به منفعت کشور است که ائتلاف کنیم، به عنوان یک جناح مستقل و به‌صورت بی واسطه با تیم‌های قوی و اصلی وارد ائتلاف می‌شویم.
– تجربه نشان داده که نه در میان جهادیان مرکزنشین و ولایات اطراف کابل برای مجاهد سلحشور هراتی جای بایسته داده شده‌است و نه در میان تکنوکرات‌ها و روشنفکران حاضر در ساختار قدرت به روشنفکر‌ و تکنوکرات هراتی بها داده شده. تاجیک و پشتون و … هراتی هم در هیچ جمع قومی همگون در کابل در متن نیست. «هراتی یک هویت است» و هراتیان با همین هویت وارد تعامل قدرت می‌شوند.
– اگر چند چهره هراتی به استقبال برخی از سیاسیون سوختهٔ مرکزنشین می‌روند و یا در جلسات آن‌ها اشتراک می‌کنند، این یا از روی مهمان‌نوازی آن‌ها است، یا از بی‌چارگی آن چهره است و یا هم از بیکارگی وی و یقیناً به معنای این نیست که از این پس «هرات» پیرو است و نیمکت‌نشین بازی‌های مضحک و بی‌ریشه سیاسی.
– واضح بگویم که مشارکت قدرتمندانهٔ هراتیان در قدرت افغانستان، به هیچ صورت از نوع منطقه‌گرایی توسعه‌ستیز متعارف نیست، چون این حضور بیش و‌ پیش از آن‌که به نفع هرات باشد، به نفع افغانستان است. هراتیان مکلف هستند تا مستقلانه و قدرتمندانه وارد تعاملات سیاسی افغانستان شده و توانایی‌ و دانش خود را در خدمت توسعه کشور قرار دهند.

اخبار مرتبط