دوشنبه 28 ثور 1405

آخرین اخبار

دهه اول ذی‌الحجه؛ فضیلت‌ها و اعمال مستحب

شفقنا افغانستان - در فضیلت این ماه همین بس...

هشدار هواشناسی؛ احتمال سرازیر شدن سیلاب در ۱۳ ولایت افغانستان

شفقنا افغانستان – اداره هواشناسی افغانستان اعلام کرده است...

حزب وحدت: برخورد طالبان با عالم شیعه در کابل «نشانه تبعیض ساختاری» است

شفقنا افغانستان - «حزب وحدت اسلامی افغانستان» به رهبری...

رهبر طالبان: از علما خواست برای کشته‌شدگان طالبان کتاب بنویسند

شفقنا افغانستان - هبت‌الله آخوندزاده، رهبر طالبان، در دیدار...

آغاز کمپاین سراسری واکسین پولیو در ۱۶ ولایت افغانستان

شفقنا افغانستان - سازمان «افغانستان عاری از پولیو» اعلام...

گلچینی از ۱۰ حدیث اخلاقی و پندآموز امام جواد (ع)

شفقنا افغانستان - سخنان اخلاقی گرانبهایی از امام جواد...

هوش مصنوعی به کمک بیماران سرطانی آمد؛ کاهش اضطراب با آواتار دیجیتال

شفقنا افغانستان – پژوهشی جدید که در کنگره انجمن...

آیا این تراشه کف‌دستی آینده مأموریت‌های فضایی را تغییر می‌دهد؟

شفقنا افغانستان – ناسا تراشه پیشرفته جدیدی ساخته است...

آیا مغز سالم می‌تواند اثرات اولیه آلزایمر را خنثی کند؟

شفقنا – پژوهشگران دانشگاه مورداک استرالیا دریافتند افرادی که...

روایت دیلی‌میل از زندگی یک زن افغان؛ از شکنجه در گذشته تا بازگشت دوباره طالبان

شفقنا افغانستان - رسانه بریتانیایی «دیلی‌میل» در گزارشی اختصاصی،...

علی بلال در رقابت‌های پرورش‌اندام «پتسبورگ پرو» نایب‌قهرمان شد

شفقنا افغانستان - علی بلال، ورزشکار پرورش‌اندام اهل افغانستان،...

ذکیه خدادادی پس از قهرمانی در پاراتکواندو اروپا: «این یک افتخار بزرگ است»

شفقنا افغانستان - ذکیه خدادادی، ورزشکار افغانستانی-فرانسوی، با غلبه...

آغاز استخراج بیروج در پنجشیر؛ طالبان از توسعه فعالیت‌های معدنی خبر داد

شفقنا افغانستان - مقام‌های محلی طالبان در پنجشیر اعلام...

اخراج اجباری بیش از ۵ هزار مهاجر افغانستانی به کشور در ۲۴ ساعت گذشته

شفقنا افغانستان- طالبان اعلام کرد روز گذشته یک‌هزار و...

هزاره‌ها در حاکمیت طالبان؛ بازگشت تدریجی به عصر عبدالرحمن

شفقنا افغانستان - وضعیت کنونی هزاره‌ها در حاکمیت طالبان،...

بحران رهبری در بریتانیا: فشار برای استعفای استارمر پس از خروج وزیر بهداشت و سقوط محبوبیت

شفقنا افغانستان– در بحبوحه آشفتگی سیاسی در بریتانیا، نخست‌وزیر...

شیوع هانتاویروس در کشتی هوندیوس؛ کانادا مورد جدید را تأیید کرد

شفقنا افغانستان – بانی هنری، مسئول بهداشت بریتیش کلمبیا،...

سازمان جهانی بهداشت: شیوع ابولا در آفریقا وضعیت اضطراری بین‌المللی دارد

شفقنا افغانستان – سازمان بهداشت جهانی (WHO) به دلیل...

میراث حکمت امام جواد(ع)؛ گنجینه‌ای از توصیه‌های اخلاقی که هنوز راهگشاست

شفقنا افغانستان– چنان ‌که ‌لقب ‌جواد حاکی ‌از آن‌...

نخست‌وزیر ایتالیا: تنگه هرمز باید بدون محدودیت بازگشایی شود

شفقنا افغانستان - نخست وزیر ایتالیا خواستار بازگشایی تنگه...

رئیس شبکه جامعه مدنی افغانستان در گفت و گو با شفقنا: احیای اعتماد مردم به انتخابات نیازمند تغییرات اساسی در نظام انتخاباتی

شفقنا افغانستان-رئیس جامعه مدنی افغانستان اظهار داشت: شائبه تقلب و به وجود آمدن اختلافات انتخاباتی در انتخابات ریاست جمهوری سال جاری اعتماد مردم افغانستان نسبت به انتخابات را از بین برد و احیای این اعتماد نیازمند تغییرات اساسی در نظام انتخاباتی افغانستان است.

«عزیز رفیعی» رئیس شبکه جامعه مدنی افغانستان در گفت‌وگوی اختصاصی با شفقنا اظهار داشت: شائبه تقلبات گسترده  و به وجود آمدن اختلافات انتخاباتی- که تا مرز به بن‌بست کشانیدن انتخابات ریاست جمهوری سال جاری در افغانستان پشت و پهنا پیدا کرد- اعتماد و اعتبار مردم افغانستان نسبت به انتخابات را از بین برد و اعاده و احیای این اعتماد نیازمند تغییرات اساسی در نظام انتخاباتی افغانستان است.

وی افزود: مشارکت مشتاقانه و گسترده شهروندان افغانستان در انتخابات سال جاری، شور و شعور دموکراتیک در افغانستان را  به خوبی به نمایش گذاشت؛ اما تقلب گسترده- با از میان بردن توقع تعیین‌کنندگی آرای رای‌دهندگان- اتکاء و اعتنای مردم به  انتخابات- به عنوان یک میکانیزم مسالمت‌آمیز و مردم‌سالارانه انتقال قدرت- در افغانستان را در حد نازل نزدیک به صفر تقلیل داد.

این فعال مدنی افغانستان تصریح کرد: کارکرد کلیدی و اصلی نظام انتخاباتی و نیز انتظار مردم از نظام انتخاباتی «تبدیل آراء به کرسی‌ها است» و احیای اعتماد مردم افغانستان به توانایی نظام انتخاباتی این کشور به ارائه چنین کارکردی(تبدیل آرا به کرسی‌ها) یک نیاز فوری، حیاتی و جدی است.

 

لزوم تغییر سیستم انتخاباتی از «سیستم واحد قابل انتقال» به «سیستم تناسبی»

 

رفیعی در بخشی از سخنان خود، خاطر نشان ساخت: برای تقویت و افزایش نقش احزاب و فراهم‌سازی امکان ایجاد و زمینه‌های ظهور احزاب سیاسی فعال و فراگیر در افغانستان نیاز است، تا سیستم انتخابات افغانستان از سیستم واحد غیرقابل انتقال به سیستم تناسبی تغیر داده شود.

 

تغییر در نظامنامه‌ها و قوانین کاری کمیسون‌های انتخاباتی انتخابات

 

رفیعی در ادامه یادآوری کرد: قوانین و نظامنامه‌های داخلی و در کل قواعد کاری در کمیسیون‌های انتخاباتی افغانستان( کمیسیون مستقل انتخابات افغانستان و کمیسیون رسیدگی به شکایت‌های انتخاباتی) باید به صورت اساسی مورد بازنگری و تجدید نظر قرار داده شود.

 

رعایت ترکیب ملی در استخدام کارمندان کلیدی کمیسیون انتخابات

 

رفیعی، تصریح کرد: کارکنان کلیدی کمیسیون مستقل انتخابات و کمیسیون رسیدگی به شکایات انتخاباتی در انتخابات سال جاری را افراد وابسته به جریان و جناح سیاسی خاصی تشکیل داده بود و در تشکیلات و تعیینات جدید، رعایت ترکیب ملی یک ضرورت اجتناب‌ناپذیر است و به بیان بهتر برای آن که بستر و امکان نظارت از بی‌طرفی کمسیون‌های انتخاباتی فراهم آید نیاز است که تمام اقوام، گروه‌ها و جریان‌های سیاسی نمایندگان خود را در این 2 کمیسون انتخاباتی، داشته باشند.

این فعال مدنی ادامه داد: برای داشتن کمیسیون‌های کارا،  مستقل و دارایی توانایی در ارائه کارکرد شفاف و قابل اعتماد، نیاز است تا روند استخدام و جذب افراد در این کمیسیون به گونه‌ای تنظیم شود که افراد شایسته و دارای فهم فنی، شانس ورود  و جذب شدن در بدنه این کمیسیون‌های انتخاباتی را داشته باشند و به عبارتی دیگر در استخدام افراد، توان و تخصص شان معیار باشد، نه تعلقات آنها.

 

ضرورت بهره‌مندی کمیسیون‌ها از ویژگی مهار مداخلات

 

رفیعی در پایان بیان کرد: بی‌کفایتی و بی‌بهرگی کمیسیون‌های انتخاباتی از توانایی پیشگیری و دست کم مهار مداخلات در انتخابات ریاست جمهوری سال جاری، بستری برای اعمال ملاحظات و مداخلات صریح دولت فراهم آورد.

وی افزود: به هدف داشتن کمیسیون‌های پاسخگو، بی‌طرف و برخوردار از توان تامین شفافیت، نیاز است تا ایجاد تغییرات مثبت و مورد نیاز در مکانیزم معرفی افراد برای استخدام در کمیسیون‌های انتخاباتی، مد نظر قرار داده شود.

انتهای پیام

www.afghanistan.shafaqna.com

 

 

 

اخبار مرتبط