دوشنبه 28 ثور 1405

آخرین اخبار

دهه اول ذی‌الحجه؛ فضیلت‌ها و اعمال مستحب

شفقنا افغانستان - در فضیلت این ماه همین بس...

هشدار هواشناسی؛ احتمال سرازیر شدن سیلاب در ۱۳ ولایت افغانستان

شفقنا افغانستان – اداره هواشناسی افغانستان اعلام کرده است...

حزب وحدت: برخورد طالبان با عالم شیعه در کابل «نشانه تبعیض ساختاری» است

شفقنا افغانستان - «حزب وحدت اسلامی افغانستان» به رهبری...

رهبر طالبان: از علما خواست برای کشته‌شدگان طالبان کتاب بنویسند

شفقنا افغانستان - هبت‌الله آخوندزاده، رهبر طالبان، در دیدار...

آغاز کمپاین سراسری واکسین پولیو در ۱۶ ولایت افغانستان

شفقنا افغانستان - سازمان «افغانستان عاری از پولیو» اعلام...

گلچینی از ۱۰ حدیث اخلاقی و پندآموز امام جواد (ع)

شفقنا افغانستان - سخنان اخلاقی گرانبهایی از امام جواد...

هوش مصنوعی به کمک بیماران سرطانی آمد؛ کاهش اضطراب با آواتار دیجیتال

شفقنا افغانستان – پژوهشی جدید که در کنگره انجمن...

آیا این تراشه کف‌دستی آینده مأموریت‌های فضایی را تغییر می‌دهد؟

شفقنا افغانستان – ناسا تراشه پیشرفته جدیدی ساخته است...

آیا مغز سالم می‌تواند اثرات اولیه آلزایمر را خنثی کند؟

شفقنا – پژوهشگران دانشگاه مورداک استرالیا دریافتند افرادی که...

روایت دیلی‌میل از زندگی یک زن افغان؛ از شکنجه در گذشته تا بازگشت دوباره طالبان

شفقنا افغانستان - رسانه بریتانیایی «دیلی‌میل» در گزارشی اختصاصی،...

علی بلال در رقابت‌های پرورش‌اندام «پتسبورگ پرو» نایب‌قهرمان شد

شفقنا افغانستان - علی بلال، ورزشکار پرورش‌اندام اهل افغانستان،...

ذکیه خدادادی پس از قهرمانی در پاراتکواندو اروپا: «این یک افتخار بزرگ است»

شفقنا افغانستان - ذکیه خدادادی، ورزشکار افغانستانی-فرانسوی، با غلبه...

آغاز استخراج بیروج در پنجشیر؛ طالبان از توسعه فعالیت‌های معدنی خبر داد

شفقنا افغانستان - مقام‌های محلی طالبان در پنجشیر اعلام...

اخراج اجباری بیش از ۵ هزار مهاجر افغانستانی به کشور در ۲۴ ساعت گذشته

شفقنا افغانستان- طالبان اعلام کرد روز گذشته یک‌هزار و...

هزاره‌ها در حاکمیت طالبان؛ بازگشت تدریجی به عصر عبدالرحمن

شفقنا افغانستان - وضعیت کنونی هزاره‌ها در حاکمیت طالبان،...

بحران رهبری در بریتانیا: فشار برای استعفای استارمر پس از خروج وزیر بهداشت و سقوط محبوبیت

شفقنا افغانستان– در بحبوحه آشفتگی سیاسی در بریتانیا، نخست‌وزیر...

شیوع هانتاویروس در کشتی هوندیوس؛ کانادا مورد جدید را تأیید کرد

شفقنا افغانستان – بانی هنری، مسئول بهداشت بریتیش کلمبیا،...

سازمان جهانی بهداشت: شیوع ابولا در آفریقا وضعیت اضطراری بین‌المللی دارد

شفقنا افغانستان – سازمان بهداشت جهانی (WHO) به دلیل...

میراث حکمت امام جواد(ع)؛ گنجینه‌ای از توصیه‌های اخلاقی که هنوز راهگشاست

شفقنا افغانستان– چنان ‌که ‌لقب ‌جواد حاکی ‌از آن‌...

نخست‌وزیر ایتالیا: تنگه هرمز باید بدون محدودیت بازگشایی شود

شفقنا افغانستان - نخست وزیر ایتالیا خواستار بازگشایی تنگه...

آیا هشدار اوباما به کرزی در مورد خروج کامل نیروهای خارجی عملی می‌شود؟/ تحلیلی از افغانستان مانیتور

شفقنا افغانستان-باراک اوباما، رییس جمهور آمریکا به حامد کرزی رییس جمهور افغانستان هشدار داد که ایالات متحده ممکن است تا پایان امسال تمام نیروهایش را از آن کشور خارج کند. آقای اوباما این اظهارات را روز سه‌شنبه، بیست و پنجم فبروری‌‌ در یک گفت‌و‌گوی‌ تیلفونی با همتای افغان خود بیان کرد که در ماه های گذشته از امضای موافقت‌نامه‌ی امنیتی با واشنگتن خودداری کرده است.
رییس جمهور آمریکا هم‌چنین از وزارت دفاع این کشور خواسته است تا زمینه‌ی اجرای برنامه‌‌ها برای پایان مأموریت و خروج به‌موقع نیروهای این کشور از افغانستان تا در پایان سال جاری میلادی‌ آماده کند. بر‌اساس این برنامه، هیچ‌سرباز آمریکایی پس از سال ۲۰۱۴ در افغانستان باقی نخواهد ماند.
هم‌زمانی هشدار رییس ‌جمهور اوباما به حامد کرزی، رییس جمهور افغانستان‌ در مورد احتمال خروج کامل سربازان امریکایی از این کشور در صورت امضا‌ نشدن توافق‌نامه‌ی امنیتی، با اجلاس وزیران دفاع ناتو در مقر این سازمان در بروکسل که قرار است امروز (۲۷ فبروری) برگزار شود، از اهمیت خاصی برخورددار است. موضوع افغانستان و آینده مأموریت نظامی غرب در این کشور در صدر دستور کار این اجلاس قرار دارد.
به گفته‌ی کاخ سفید، ایالات متحده کماکان مایل به امضای پیمان امنیتی دوجانبه با افغانستان و ایجاد زمینه‌ برای حضور محدود در افغانستان پس از سال ۲۰۱۴، از جمله مأموریت‌های آموزشی و مشورتی، همکاری با نیروهای افغان و جست‌وجوی هسته‌های وابسته به القاعده در این کشور است.
با این همه، ایالات متحده قصد دارد پیام روشنی به مقام‌های افغانستان بفرستد و آن این‌که با وجود نرمی اخیر این کشور و ناتو در برابر مواضع آقای کرزی، گزینه‌ی صفر یا خروج کامل نیروهای غربی از افغانستان به قوت و جدیت خود باقی ا‌ست. آمریکایی‌ها و مقام‌های ناتو که در جریان سال گذشته‌ی میلادی اصرار می‌کردند که توافق‌نامه‌ی امنیتی باید تا ماه اکتبر امضا‌ شود، بعد از امتناع آقای کرزی از امضای این سند، ضرب‌الاجل‌های خود را عملا نادیده گرفتند.
حتا آندرس فوگ راسموسن، دبیر کل ناتو نیز دو روز پیش در گفت‌وگو با خبرنگاران افغان تأیید کرد که توافق‌نامه می‌تواند توسط رییس جمهور بعدی امضا‌ شود و این‌که در آن صورت نیز ناتو وقت کافی برای برنامه‌ریزی مأموریت بعدی خود، موسوم به حمایت قاطع را خواهد داشت. با این‌که تأکید مقامات امریکایی و ناتو همواره این بوده که امضا‌ی هرچه سریع‌تر این سند برنامه‌ریزی مأموریت بعدی ناتو را تسهیل خواهد کرد.
از سوی دیگر، نباید فراموش کرد که هشدار تازه‌ی رییس جمهور اوباما به کرزی‌ به معنای آن نیست که الزاما گزینه‌ی صفر یا خروج کامل نیروهای غربی از افغانستان عملی خواهد شد. رییس جمهور امریکا گفته است که او دستور داده برنامه‌ی «احتیاطی» خروج نیروها تهیه شود. در واقع برنامه‌ریزی لوژستیکی خروج ده‌ها هزار سرباز غربی همراه با تجهیزات و موترهای‌شان‌ دست کم به اندازه‌ی برنامه‌ریزی برای ادامه‌ی حضور این نیروها در افغانستان دشوار و زمان‌بر است.
قبل از این نیز دیگر مقام‌های امریکایی و ناتو صریحا به این نکته اشاره کرده بودند که آن‌ها باید به فکر برنامه‌ی خروج «احتیاطی» باشند. اتفاقا، برنامه‌ریزی احتیاطی برای خروج، در مقایسه با برنامه‌ریزی برای ادامه‌ی حضور این نیروها مهم‌تر است، چرا که خروج سربازان غربی، به گفته‌ی برخی کارشناسان ناتو، به چهار تا شش ماه زمان برای برنامه‌ریزی و تطبیق آن نیاز دارد. به‌خصوص با توجه به این نکته که اگر موافقت‌نامه‌ی امنیتی امضا‌ نشود، حضور سربازان غربی در افغانستان بعد از ۳۱ دسامبر ۲۰۱۴ بدون چارچوب قانونی خواهد بود.
اواخر سال گذشته‌ی میلادی‌ لویه جرگه‌ای که برای بررسی موافقت‌نامه‌ی دوجانبه‌ی امنیتی میان آمریکا و افغانستان‌ در کابل برگزار شده ‌بود، این موافقت‌نامه را تأیید کرد و از رییس جمهور افغانستان خواست آن را امضا کند. اما حامد کرزی‌ شرایطی را مطرح کرده و گفته تا این شرایط از سوی آمریکا برآورده نشوند، این موافقت‌نامه را امضا نخواهد کرد.
پایان دادن به عملیات شبانه و کمک آمریکا به آغاز جدی و عملی گفت‌وگوهای صلح بین دولت افغانستان و شورشیان مسلح مخالف دولت از جمله‌ی این پیش‌شرط‌ها است.

«افغانستان ‌مانیتور»

انتهای پیام

www.afghanistan.shafaqna.com

اخبار مرتبط