یکشنبه 27 ثور 1405

آخرین اخبار

هوش مصنوعی به کمک بیماران سرطانی آمد؛ کاهش اضطراب با آواتار دیجیتال

شفقنا افغانستان – پژوهشی جدید که در کنگره انجمن...

آیا این تراشه کف‌دستی آینده مأموریت‌های فضایی را تغییر می‌دهد؟

شفقنا افغانستان – ناسا تراشه پیشرفته جدیدی ساخته است...

آیا مغز سالم می‌تواند اثرات اولیه آلزایمر را خنثی کند؟

شفقنا – پژوهشگران دانشگاه مورداک استرالیا دریافتند افرادی که...

روایت دیلی‌میل از زندگی یک زن افغان؛ از شکنجه در گذشته تا بازگشت دوباره طالبان

شفقنا افغانستان - رسانه بریتانیایی «دیلی‌میل» در گزارشی اختصاصی،...

علی بلال در رقابت‌های پرورش‌اندام «پتسبورگ پرو» نایب‌قهرمان شد

شفقنا افغانستان - علی بلال، ورزشکار پرورش‌اندام اهل افغانستان،...

ذکیه خدادادی پس از قهرمانی در پاراتکواندو اروپا: «این یک افتخار بزرگ است»

شفقنا افغانستان - ذکیه خدادادی، ورزشکار افغانستانی-فرانسوی، با غلبه...

آغاز استخراج بیروج در پنجشیر؛ طالبان از توسعه فعالیت‌های معدنی خبر داد

شفقنا افغانستان - مقام‌های محلی طالبان در پنجشیر اعلام...

اخراج اجباری بیش از ۵ هزار مهاجر افغانستانی به کشور در ۲۴ ساعت گذشته

شفقنا افغانستان- طالبان اعلام کرد روز گذشته یک‌هزار و...

هزاره‌ها در حاکمیت طالبان؛ بازگشت تدریجی به عصر عبدالرحمن

شفقنا افغانستان - وضعیت کنونی هزاره‌ها در حاکمیت طالبان،...

بحران رهبری در بریتانیا: فشار برای استعفای استارمر پس از خروج وزیر بهداشت و سقوط محبوبیت

شفقنا افغانستان– در بحبوحه آشفتگی سیاسی در بریتانیا، نخست‌وزیر...

شیوع هانتاویروس در کشتی هوندیوس؛ کانادا مورد جدید را تأیید کرد

شفقنا افغانستان – بانی هنری، مسئول بهداشت بریتیش کلمبیا،...

سازمان جهانی بهداشت: شیوع ابولا در آفریقا وضعیت اضطراری بین‌المللی دارد

شفقنا افغانستان – سازمان بهداشت جهانی (WHO) به دلیل...

میراث حکمت امام جواد(ع)؛ گنجینه‌ای از توصیه‌های اخلاقی که هنوز راهگشاست

شفقنا افغانستان– چنان ‌که ‌لقب ‌جواد حاکی ‌از آن‌...

نخست‌وزیر ایتالیا: تنگه هرمز باید بدون محدودیت بازگشایی شود

شفقنا افغانستان - نخست وزیر ایتالیا خواستار بازگشایی تنگه...

فایق: گزارش‌ها از دایکندی نشان‌دهنده گسترش سرکوب و فشار بر زنان در افغانستان است

شفقنا افغانستان؛ نصیراحمد فایق، نماینده دایمی افغانستان در سازمان...

تصادف مرگبار در شاهراه کابل–قندهار؛ پنج نفر جان باختند

شفقنا افغانستان - مقام‌های طالبان در میدان وردک اعلام...

نرخ اسعار خارجی در برابر پول افغانی/ یکشنبه 27 ثور 1405

شفقنا افغانستان – بر اساس اعلام سراسری شهزاده، بازار...

رادیو،رفیق هشتاد ساله مردم افغانستان/گزارشی از بی بی سی

شفقنا افغانستان-بیشتر از صد سال از عمر رادیو می گذرد، عمری پربار که باعث شده است این رسانه تا هنوز هم صدای بلند و رسایی داشته باشد.

از پخش اولین برنامه‌های رادیویی در افغانستان، بیشتر از هشت دهه می گذرد. از آن زمان تا امروز، رادیو توانسته است به پرمخاطب ترین رسانه در میان افغان ها تبدیل شود و به تمام عرصه های زندگی آنها راه پیدا کند؛ از هنر و موسیقی گرفته تا اقتصاد، سیاست و خبر.

سال ۱۳۵۲ خورشیدی، میلیون ها نفر از رویداد بزرگی چون تغییر نظام از سلطنت به جمهوریت و پیروزی کودتای بدون خونریزی محمد داوود خان، از طریق همین جعبه جادویی باخبر شدند.

اما در این هشتاد و چند سالی که از عمر رادیو در افغانستان می گذرد، این رسانه، فراز و نشیب های فراوانی را تجربه کرده است.

زمانی به عنوان تنها ایستگاه رادیویی در افغانستان، وظیفه اش رساندن پیام نظام های حاکم به مردم بود. دوره ای دیگر، پخش موسیقی در رادیو ممنوع شده و نوار کست های ایستگاه های رادیویی از شاخه درختان آویزان شده اند.

زمانی هم مانند دوازده سال اخیر، تعداد رادیوهای فعال در افغانستان، آنطور که مسئولان می گویند، به حدود صد و هشتاد ایستگاه رسیده است و راه خود را تا دوردست ترین مناطق این کشور باز کرده است. رادیوهایی که بیشترشان غیردولتی هستند و روی موج های کوتاه اف ام برنامه پخش می کنند.

رادیو افغانستان

با وجود آنکه اصلی ترین بخش برنامه های این رادیو ها را موسیقی و دیگر برنامه های تفریحی بخود اختصاص داده، اما توانسته اند در کنار ایستگاه های رادیویی بین المللی، با پخش خبر، برنامه های سیاسی، اجتماعی، آموزشی و برنامه های دیگر، شنوندگان بسیاری را به خود جلب کنند.

امروزه در دنیای خبرنگاری و کارهای رسانه ای نیز، رادیو جایگاه ویژه ای یافته است و به شاخه جدایی رشته روزنامه نگاری مبدل شده است. تا جایی که شماری از روزنامه نگاران، اطلاع رسانی به وسیله رادیو را سخت تر از نوشتن برای یک روزنامه یا حتی تهیه گزارش برای تلویزیون می دانند.

عصمت مرادی خبرنگار یک رادیوی محلی در کابل میگوید:

“در رادیو باید تنها با صدایت احساس و چگونگی فضای پیرامونت را به همراه اطلاعات و دیگر ریزه کاری های خبرنگاری به شنوندگان توضیح بدهی”

و همین ویژگی است که به گفته او رادیو را از دیگر رسانه های جمعی متمایز میسازد.

با وجود رشد چشم گیر رسانه های شنیداری در افغانستان، مسئولان نهادهای حامی رسانه های آزاد، از وضعیت نسل جدید رادیوهای افغانستان که در دوازده سال گذشته تاسیس شده اند، نگرانند.

با گسترش روز افزون انترنت و شبکه های تلویزیونی، رادیو در افغانستان نیز با رقبای جدی مواجه شده است

صدیق الله توحیدی رییس اجرایی نی؛ نهاد حمایت کننده رسانه های آزاد در افغانستان می گوید: “بازرگانان، موسسات و کشورهای کمک کننده به افغانستان با دادن آگهی تجاری و حمایت مالی از سقوط رادیو های آزاد جلوگیری کنند”.

رادیو بیشترین مخاطب را در میان رسانه های جمعی افغانستان دارد و یک دلیل عمده اش هم سطح پایین سواد و عدم دسترسی به اینترنت، رسانه های چاپی و یا تلویزیون است.

هرچند در سال های اخیر و با زیاد شدن ایستگاه های تلویزیونی، رادیو با رقیبی جدی و پرقدرت به ویژه در شهرها مواجه شده است، اما به نظر می رسد تا وقتی که بیشتر مردم کشور روستا نشین باشند و تا زمانی که تمام شهرها و روستاهای افغانستان به برق دسترسی پیدا کنند، رادیو اولین، ساده ترین و ارزان ترین وسیله اطلاع رسانی در میان افغان ها خواهد بود.

به خصوص در این روزها که بازار رقابت های انتخاباتی در این کشور گرم است.

منبع بی بی سی

انتهای پیام

www.afghanistan.shafaqna.com

اخبار مرتبط