یکشنبه 27 ثور 1405

آخرین اخبار

هشدار هواشناسی؛ احتمال سرازیر شدن سیلاب در ۱۳ ولایت افغانستان

شفقنا افغانستان – اداره هواشناسی افغانستان اعلام کرده است...

حزب وحدت: برخورد طالبان با عالم شیعه در کابل «نشانه تبعیض ساختاری» است

شفقنا افغانستان - «حزب وحدت اسلامی افغانستان» به رهبری...

رهبر طالبان: از علما خواست برای کشته‌شدگان طالبان کتاب بنویسند

شفقنا افغانستان - هبت‌الله آخوندزاده، رهبر طالبان، در دیدار...

آغاز کمپاین سراسری واکسین پولیو در ۱۶ ولایت افغانستان

شفقنا افغانستان - سازمان «افغانستان عاری از پولیو» اعلام...

گلچینی از ۱۰ حدیث اخلاقی و پندآموز امام جواد (ع)

شفقنا افغانستان - سخنان اخلاقی گرانبهایی از امام جواد...

هوش مصنوعی به کمک بیماران سرطانی آمد؛ کاهش اضطراب با آواتار دیجیتال

شفقنا افغانستان – پژوهشی جدید که در کنگره انجمن...

آیا این تراشه کف‌دستی آینده مأموریت‌های فضایی را تغییر می‌دهد؟

شفقنا افغانستان – ناسا تراشه پیشرفته جدیدی ساخته است...

آیا مغز سالم می‌تواند اثرات اولیه آلزایمر را خنثی کند؟

شفقنا – پژوهشگران دانشگاه مورداک استرالیا دریافتند افرادی که...

روایت دیلی‌میل از زندگی یک زن افغان؛ از شکنجه در گذشته تا بازگشت دوباره طالبان

شفقنا افغانستان - رسانه بریتانیایی «دیلی‌میل» در گزارشی اختصاصی،...

علی بلال در رقابت‌های پرورش‌اندام «پتسبورگ پرو» نایب‌قهرمان شد

شفقنا افغانستان - علی بلال، ورزشکار پرورش‌اندام اهل افغانستان،...

ذکیه خدادادی پس از قهرمانی در پاراتکواندو اروپا: «این یک افتخار بزرگ است»

شفقنا افغانستان - ذکیه خدادادی، ورزشکار افغانستانی-فرانسوی، با غلبه...

آغاز استخراج بیروج در پنجشیر؛ طالبان از توسعه فعالیت‌های معدنی خبر داد

شفقنا افغانستان - مقام‌های محلی طالبان در پنجشیر اعلام...

اخراج اجباری بیش از ۵ هزار مهاجر افغانستانی به کشور در ۲۴ ساعت گذشته

شفقنا افغانستان- طالبان اعلام کرد روز گذشته یک‌هزار و...

هزاره‌ها در حاکمیت طالبان؛ بازگشت تدریجی به عصر عبدالرحمن

شفقنا افغانستان - وضعیت کنونی هزاره‌ها در حاکمیت طالبان،...

بحران رهبری در بریتانیا: فشار برای استعفای استارمر پس از خروج وزیر بهداشت و سقوط محبوبیت

شفقنا افغانستان– در بحبوحه آشفتگی سیاسی در بریتانیا، نخست‌وزیر...

شیوع هانتاویروس در کشتی هوندیوس؛ کانادا مورد جدید را تأیید کرد

شفقنا افغانستان – بانی هنری، مسئول بهداشت بریتیش کلمبیا،...

سازمان جهانی بهداشت: شیوع ابولا در آفریقا وضعیت اضطراری بین‌المللی دارد

شفقنا افغانستان – سازمان بهداشت جهانی (WHO) به دلیل...

میراث حکمت امام جواد(ع)؛ گنجینه‌ای از توصیه‌های اخلاقی که هنوز راهگشاست

شفقنا افغانستان– چنان ‌که ‌لقب ‌جواد حاکی ‌از آن‌...

نخست‌وزیر ایتالیا: تنگه هرمز باید بدون محدودیت بازگشایی شود

شفقنا افغانستان - نخست وزیر ایتالیا خواستار بازگشایی تنگه...

فایق: گزارش‌ها از دایکندی نشان‌دهنده گسترش سرکوب و فشار بر زنان در افغانستان است

شفقنا افغانستان؛ نصیراحمد فایق، نماینده دایمی افغانستان در سازمان...

ترفند جدید طالبان برای یارگیری؛ فشار اقتصادی با نسخه ناامنی

شفقنا افغانستان-حوادث بدخشان و قندوز و افزایش ناامنی‌ در برخی ولایات مرکزی ناشی از برنامه جدید طالبان است که می‌خواهند با افزایش ناامنی مردم را با فقر مواجه کرده و پس از به قدرت رسیدن، این شهروندان را مجبور به پیوستن به گروه خود کنند.

به نوشته رسانه ها، فقر و ناامنی همواره 2 روی یک سکه در افغانستان محسوب شده و در جایی که ناامنی دامنگیر مردم می‌شود، به همان میزان فقر اقتصادی زندگی افغانستانی‌ها را متأثر می‌کند و به هر اندازه که مردم احساس امنیت کنند، فقر نیز فرار می‌کند.

بیش از 30 سال جنگ‌های داخلی و همچنین مجاهدت برای آزادی از چنگال اشغالگران، ستون‌ها و پایه‌های اصلی اقتصاد افغانستان را به هم ریخت و حدود 13 سال پیش که دولت جدید زمام امور دولت کابل را به دست گرفت، اقتصاد و بازار در این کشور وجود نداشت.

با برقراری امنیت نسبی در اکثر مناطق افغانستان که مردم قادر به زندگی بدون چالش‌های شدید امنیتی شدند، اقتصاد آنان نیز به صورت خودکار و ناخودآگاه بهبود یافته و علاوه‌بر افزایش زمینه‌های اشتغال، فرصت‌های سرمایه‌گذاری نیز افزایش یافت.

با توجه به اینکه در سال‌های بعد از 2004 میلادی ناامنی‌ها فقط دامنگیر ساکنان ولایت‌های جنوبی و شرقی افغانستان بود، فقر اقتصادی میان آنان همچنان پابرجا ماند، اما با برقراری امنیت نسبی در ولایت‌های مرکزی، شمالی و غربی، ساکنان این ولایت‌ها شاهد پیشرفت امور تجاری و رشد اقتصادی بودند.

به همین دلیل، طی چند سال اخیر کارخانه‌های تولیدی متعددی در ولایت‌های مرکزی، شمالی و غربی راه‌اندازی شده و به همین صورت سرمایه‌گذاران داخلی و خارجی مشتاق سرمایه‌گذاری در این ولایت‌ها شدند که بدون شک، این امر سبب بهبود وضع اقتصادی ساکنان این ولایت‌ها شد.

اما شهروندان ولایت‌های شرقی و جنوبی که با ناامنی‌ها دست‌وپنجه نرم می‌کردند، نه تنها شاهد حضور سرمایه‌گذاران و ایجاد زمینه‌های اشتغال نبودند، بلکه با افزایش ناامنی‌ها اندوخته‌های مالی خود را از دست داده و نیروی انسانی خود را برای دفع این ناامنی قربانی می‌کنند.

سایه سیاه ناامنی روی سر شهروندان ولایت‌های شرقی و جنوبی توانست تا حد زیادی آنان را تحت حمایت غیرقانونی طالبان قرار داده و این ساکنان را مجبور به اقدامات و اعمالی غیرقانونی مانند کشت و قاچاق مواد مخدر و همچنین انتقال سلاح‌های غیرقانونی و غیردولتی برای طالبان جهت تأمین مخارج زندگی کند.

با این وجود رابطه امنیت و اقتصاد در تمام افغانستان به صورت مستقیم قابل ملاحظه است یعنی در منطقه‌ای که ناامنی باشد فقر اقتصادی حکم‌فرماست، اما منطقه‌ای که شاهد امنیت نسبی و ثبات دائمی است، شکوفایی اقتصادی را تجربه می‌کند.

پس از آنکه رفاقت اقتصاد و امنیت برای طالبان معلوم شد و بر همگان ثابت گردید که با وجود امنیت نسبی اقتصاد و تجارت افغانستان پایه‌ریزی می‌شود، طالبان برای کاهش سرمایه‌گذاری‌های قانونی تلاش کرده تا زمینه‌های اشتغال را از ساکنان ولایت‌های شمالی و مرکزی نیز گرفته و آنان را مجبور به اعمال و اقدامات غیرقانونی خود کنند.

حملات تروریستی اخیر در بدخشان و قندوز و همچنین افزایش ناامنی‌ها در برخی مناطق ولایت‌های مرکزی ناشی از همین برنامه طالبان است که می‌خواهند با افزایش ناامنی مردم را با فقر روبه رو کرده و پس از آنکه قدرتی نسبی در آن مناطق یافتند، این شهروندان را مجبور به پیوستن به گروه خود کنند.

بدون شک، زمانی که سایه سیاه ناامنی در هر منطقه‌ای حکم‌فرما باشد، فرصت‌های شغلی و زمینه‌های سرمایه‌گذاری از بین رفته و احساس امنیت میان شهروندان آن منطقه به تناسب ناامنی‌ها کاهش می‌یابد و این موضوع راه را برای فقر اقتصادی و آغاز اقدامات غیرقانونی باز می‌کند.

با این وجود، در صورت افزایش ناامنی‌ها در ولایت‌های شمالی به نظر می‌رسد، منابع مالی و کارخانه‌های تولیدی ایجاد شده در 13 سال اخیر تحت تأثیر این ناامنی‌ها قرار گرفته و احتمال نابودی آنها نیز وجود دارد.

در صورت عدم توجه دولت به ناامنی‌های اخیر با توجه به همراهی ناامنی و فقر اقتصادی، اقتصاد و زمینه‌های اشتغال موجود در ولایت‌های شمالی از بین رفته و مردم مجبور به اقدامات همسو به صورت اجباری با طالبان و سایر گروه‌های تروریستی خواهند شد.

دولت کابل با توجه به تجربه به دست آمده از ولایت‌های شرقی و جنوبی باید برای ناامنی‌ها اقدامات جدی و قاطعانه اتخاذ کند تا دست‌کم شهروندان سایر ولایات از فقر اقتصادی مصون بمانند.

انتهای پیام

www.afghanistan.shafaqna.com

آ

اخبار مرتبط